Friday, February 23, 2007

Verantwoordelijkheid profielen managers & medewerkers


Via het kruis, de crucifix, zoals te vinden bij velen aan de muur, worden de twee relaties weergegeven. Het kruis representeert over de verticale as, de verbinding tussen het goddelijke en het aardse en over de horizontale as, de relaties tussen de mensen onderling.

Ik geef de Politieke methode weer als behorende bij de verticale macht. De staat neemt dan de plaats in van het Goddelijke of de vader. Zijn positie is daarmee illusionair en er is dus per definitie vals . De burger ("burger" is niet hetzelfde als "mens") is dan het kind. Beide zijn met elkaar in fusie, hetgeen wil zeggen dat de één leeft voor de ander en de ander voor de één. De Relatie is niet vrijwillig. Beider bestaan is geen doel op zichzelf.

De Economische methode behoort tot de horizontale macht. De horizontale lijn staat voor de relatie tussen twee geëmancipeerde volwassenen of individuen. Beider positie is echt. Beide zijn gesepareerd en de relatie is vrijwillig. Beider bestaan is een doel op zich.

Binnen bair spreek ik dit fenomeen aan vanuit het inzicht dat een organisatie haar doelen moet bereiken met “ onverantwoordelijke burgers”, terwijl we willen werken met verantwoordelijke individuen.

Gelukkig is er hoop en is de individuele status binnen het kruismodel niet absoluut en onherroepelijk. Mensen hebben mengprofielen en switchen. Daarbij is het mogelijk aan de voordeur te selecteren op een volwassen productief profiel. Primair werk ik toe naar een symmetrische organisatie. De tape (2 min.) van Nathaniel Branden is in dit verband ook verhelderend