Saturday, February 24, 2007

Feiten versus illusies - budgetorganisatie



Dienst werk & Inkomen Amsterdam DWI doet het goed volgens klanttevredenheidsonderzoek.

Stel nu dat bair gevraagd wordt eens te kijken naar de effectiviteit van deze club.

Laten we dan eens beginnen bij les één: de input en de output. Gewoon zoals ik dat pleeg te doen als ik voor bair ergens binnenstap.

Eerst de output: 1640 Amsterdamse uitkeringsgerechtigden hebben in de periode januari 2004 tot en met juli 2006 met behulp van het DWI een baan gevonden. (bron: rekenkamer Amsterdam)

Nu de input, wat was het budget? Het jaarlijks budget is € 250 miljoen, (bron: rekenkamer Amsterdam) we hebben het hier over 2,5 jaar, dat is dus € 625 miljoen.

Het blijft simpel: € 625 miljoen / 1640 = € 381.098 / aan het werk geholpen uitkeringsgerechtigde.

Right!

Ben ik de enige die dit soort sommetjes maakt?

Friday, February 23, 2007

Concentratieoefening

Van professor Paff, antroposoof, kreeg ik de volgende concentratieoefening: vijf maal verdeeld over vijf dagen jezelf concentreren op een eenvoudig object. Bijvoorbeeld een bepaald kopje, een pen of een schoorsteen.

Iedere dag drie minuten lang (klokken) non associatief, eigenschappen van hetzelfde object opschrijven.

Je zal steeds meer dingen die je eerder niet zag gaat zien.

Inzicht is de resultante van concentratie.


Verantwoordelijkheid profielen managers & medewerkers


Via het kruis, de crucifix, zoals te vinden bij velen aan de muur, worden de twee relaties weergegeven. Het kruis representeert over de verticale as, de verbinding tussen het goddelijke en het aardse en over de horizontale as, de relaties tussen de mensen onderling.

Ik geef de Politieke methode weer als behorende bij de verticale macht. De staat neemt dan de plaats in van het Goddelijke of de vader. Zijn positie is daarmee illusionair en er is dus per definitie vals . De burger ("burger" is niet hetzelfde als "mens") is dan het kind. Beide zijn met elkaar in fusie, hetgeen wil zeggen dat de één leeft voor de ander en de ander voor de één. De Relatie is niet vrijwillig. Beider bestaan is geen doel op zichzelf.

De Economische methode behoort tot de horizontale macht. De horizontale lijn staat voor de relatie tussen twee geëmancipeerde volwassenen of individuen. Beider positie is echt. Beide zijn gesepareerd en de relatie is vrijwillig. Beider bestaan is een doel op zich.

Binnen bair spreek ik dit fenomeen aan vanuit het inzicht dat een organisatie haar doelen moet bereiken met “ onverantwoordelijke burgers”, terwijl we willen werken met verantwoordelijke individuen.

Gelukkig is er hoop en is de individuele status binnen het kruismodel niet absoluut en onherroepelijk. Mensen hebben mengprofielen en switchen. Daarbij is het mogelijk aan de voordeur te selecteren op een volwassen productief profiel. Primair werk ik toe naar een symmetrische organisatie. De tape (2 min.) van Nathaniel Branden is in dit verband ook verhelderend

Thursday, February 22, 2007

Intrinsieke motivatie versus externe motivatie


People who are in it for the money also fail because they don't focus on adding value. In fact they don't think about value at all. The giver versus the taker.

Denken Beschrijven Doen


Het Operacy Model is bij nader inzien toch een gelijkzijdige driehoek. Think, describe & act zijn evenwaardig en voor elkaar onmisbaar. Bovendien is het voortschrijdend inzicht op deze manier verwerkt.

Logic + Emotion



Winning combination volgens David Armano

Vertrouwen - vertrouwen winnen



Betrouwbaarheid refereert vooral aan het verleden, referenties en aan gut feeling.

Geloofwaardigheid refereert vooral aan hoe de ander tegen de werkelijkheid aankijkt.

En intimiteit of het “aardig vinden” refereert hier vooral aan openheid, contribueren, onbaatzuchtigheid.

De driehoek impliceert een balans van de drie waarden.